Psi i mačke u Srbiji

Psi i mačke u Srbiji

Kako pomoći napuštenim životinjama u Srbiji

Pas

Najefikasniji način uključivanja građana u proces rešavanja problema napuštenih životinja je udomljavanje. Ako odlučite da usvojite kućnog ljubimca, ne samo što ćete najverovatnije spasiti život psu ili mački koji su ostali bez doma, nego ćete pomoći da se smanji broj životinja koje žive na ulici.

Možete se obratiti udruženjima koja su aktivna u ovoj oblasti jer su im često potrebni volonteri da privremeno čuvaju napuštene životinje, da ih voze kod veterinara ili u novi dom, a takođe im je potrebna pomoć knjigovođe, pravnika, prevodioca i volontera koji bi uređivali njihove stranice i objavljivali oglase za udomljavanje. Ako imate prijatelje koji bi finansijski mogli da pomognu, ne oklevajte da ih zamolite za pomoć.

Kad na ulici pronađete životinju kojoj je potrebna pomoć, odvedite je odmah kod veterinara! Koristite društvene mreže da biste uputili apel za pomoć. U Beogradu postoji Hitna pomoć za životinje koja je dužna da pomogne napuštenim psima i mačkama, ali van Beograda takva mogućnost ne postoji, pa morate da se obratite privatnim veterinarskim ambulantama i da snosite troškove. Ukoliko ste svedok nasilja nad životinjama, pozovite policiju..

Mnogim prihvatilištima nedostaju volonteri koji bi se družili sa psima i mačkama i učinili im život lepšim i lakšim. Pre svega treba da odlučite kojem prihvatilištu želite da pomognete. U gradskim i opštinskim prihvatilištima su po pravilu uslovi u kojima životinje žive izuzetno loši. Uspostavite kontakt s nadležnim javnim komunalnim preduzećem i lokalnom samoupravom ili vlasnicima prihvatilišta i pitajte kakva je njihova politika u vezi sa angažovanjem volontera: na koji način mogu da se angažuju, šta im je dozvoljeno da rade i kako najbolje mogu da pomognu, te kojim danima i u koje vreme mogu da dolaze.

Druženje sa psima i šetnje neophodni su psima u prihvatilištma u kojima psi žive zatvoreni. Kontakt s ljudima pomaže im da izdrže sve izazove kolektivnog smeštaja. Mnoge pse moramo da naviknemo na šetnju na povocu da bismo mogli da ih udomimo. Kupanje leti, tretmani protiv buva i krpelja…ponekad im spašavaju život. Macama u prihvatilištima društvo dobro dođe, kao i čišćenje kutija s posipom, četkanje, igranje… Sve su to male stvari za nas…a za njih veoma važne! Čisti i očetkani psi i mačke lakše se udome. Najčešće i najmanja materijalna pomoć mnogo znači prihvatilištima: stare novine, stara ćebad i peškiri, sredstva za čišćenje, lekovi, hrana... Gradska prihvatilišta vape za volonterima koji će da slikaju pse, oglašavaju ih i pomažu da se udome. Ponekad je takva vrsta pomoći potrebna i privatnim prihvatilištima.

Prihvatilištima su potrebni i sposobni ljudi koji bi im pomogli da prikupljaju novac, ali to nikako nemojte da radite na svoju ruku i bez dogovora s vlasnicima azila ili nadležnim javnim komunalnim preduzećem ukoliko se radi o gradskim prihvatilištima.

Pomažite životinjama beskućnicima kad god možete, informišite poznanike o njihovim potrebama i pozovite prijatelje da vam se pridruže u vašim aktivnostima!