Psi i mačke u Srbiji

Psi i mačke u Srbiji

Pozovite 192

Telefon

Ubijanje i zlostavljanje životinja zabranjeno je članom 269. Krivičnog zakonika Republike Srbije. Ukoliko primetite zlostavljanje životinje ili pronađete osakaćenu, otrovanu ili ubijenu životinju, odmah pozovite policiju.

Pozovite broj 192 i objasnite da prijavljujete krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja, a zatim sačekajte policiju koja će doći na lice mesta. Vi ćete dati izjavu sa što više detalja koji mogu da pomognu u istrazi. Ukoliko bude pokrenut krivični postupak, dobićete poziv da svoju izjavu ponovite na sudu ili pre toga i u policijskoj stanici. Osoba koja je ubila ili zlostavljala životinju može da dobije novčanu ili kaznu zatvora do godinu dana, a ukoliko je u pitanju veći broj životinja, predviđena je novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Građani se mogu obratiti i Upravi kriminalističke policije i prijaviti krivična dela 24 sata dnevno, na telefone 011/27-41-019 i 064/47-241-019. Policija je dužna da prihvati svaku prijavu građana i da postupi u skladu sa zakonom.

Članom 17. Zakona o javnom redu i miru zabranjeno je zlostavljati životinju na javnom mestu, što se takođe prijavljuje policiji.

Ubijanje i zlostavljanje životinja predstavlja i prekršaj koji je zabranjen Zakonom o dobrobiti životinja. Pisana prijava podnosi se Republičkoj veterinarskoj inspekciji. Kontakte inspekcije po okruzima možete da pronađete ovde.